Dakisolatie


Een plat dak moet altijd aan de buitenkant geïsoleerd worden en nooit aan de onderkant. Als het dak aan de onderkant wordt geïsoleerd, gaat het hout rotten ten gevolge van de condensvorming tegen het koude gebitumineerd dakbeschot.

Schuine, met pannen gedekte daken kunt u aan de binnenkant isoleren, mits er aan de buitenzijde, onder de pannen, geen dampremmende folie is aangebracht. Om te bepalen of de folie dampremmend of juist damp-open is laat je deze onderzoeken door een bouwkundige of door er een randje af te knippen dat je meenment naar de bouwmarkt.

Is de folie onder de pannen niet dampremmend - dus damp-open - en het isolatiemateriaal niet voorzien is van een aluminium laag, dan raden wij aan om aan de binnenkant een gewone dampremmende laag folie over de isolatie aan te brengen. Dus tussen de isolatie en afwerking. Deze folie voorkomt dat er waterdamp van binnenuit in de constructie komt.

Is de folie onder de pannen wél dampremmend of dampdicht, gebruik dan (duurdere) vochtregulerende klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Dankzij het membraan van de folie kan deze zich aanpassen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. In de winter voorkomt de folie dat waterdamp in de isolatielaag en dakconstructie kan trekken. In de zomer laat het vocht dat van binnen of buiten altijd in geringe mate in het dak komt, uit de isolatielaag en dakconstructie ontsnappen. Het is belangrijk dat u de naden goed dicht met een speciale isolatietape.

Meerlaagse reflecterende folies leveren een hoge isolatiewaarde bij een relatief geringe dikte. De folies bestaan uit verschillende reflecterende lagen, met daartussen opgesloten lucht. Ze zijn daardoor ideaal voor na-isolatie van vloer, gevel en dak. Er is zelfs een dampopen meerlaagse reflecterende folie die geschikt is om een dak aan de buitenzijde te isoleren. Meerlaagse folies zijn een ideale manier om een bestaand pand te isoleren met een gering ruimtebeslag omdat de dikte slechts 4-10 cm is. Deze folies kunnen in aanmerking komen voor subsidie.

Vochtgevaren

Het zal u duidelijk zijn: vocht is een groot gevaar voor de dakconstructie. Vocht kan op twee manieren de constructie binnendringen:

1.vanuit de buitenzijde

2.vanaf de binnenzijde

1. Vocht vanaf de buitenzijde van het huis.

Neerslag, in de vorm van regen, hagel en sneeuw, is in staat door de buitenste schil van het huis in de constructie binnen te dringen. Om dit te voorkomen wordt water-kerende folie aangebracht die tevens dampdoorlatend is om inwendige condensatie te voorkomen.

2. Vocht vanuit de binnenzijde van het gebouw.

In een woning wordt veel vocht geproduceerd. Een mens produceert gemiddeld 2,5 liter vocht per dag (door douchen, koken, transpireren, enz.) dat als waterdamp in de woning terechtkomt. Deze waterdamp zal een uitweg zoeken naar de koudere lucht met een lagere luchtvochtigheid (dampdiffusie). Om te voorkomen dat de warme, vochtige lucht in de constructie dringt, dienen met name daken en gevels aan de binnenzijde voorzien te zijn van een dampremmende folie. De in de woning geproduceerde waterdamp zal een woning dan via natuurlijke of mechanische ventilatie verlaten.

Let op: in de praktijk wordt de dampremmende folie op vele plaatsen doorbroken. Bijvoorbeeld bij (dak)ramen, dakdoorvoeren en elektriciteitsaansluitingen. Hierdoor ontstaan lekken en zal er, ondanks de aanwezigheid van de damp remmende folie, toch vochtige lucht in de constructie kunnen binnendringen.