Elektrische apparaten

Grote stroomverbruikers

Bepaalde apparaten verbruiken veel stroom. Het loont dus om kritisch te kijken naar (de duur van) het gebruik en te onderzoeken of vervanging door een exemplaar dat minder stroom verbruikt, interessant is.

Het verbruik van een apparaat kan eenvoudig gemeten worden met een energieverbruikstekker die u in het stopcontact stopt, waar u vervolgens het apparaat op aansluit. Dit verbruik kunt u dan vergelijken met het verbruik dat bij een nieuw apparaat wordt aangegeven.

Er zijn ook zowel gratis als betaalde energiemonitoren / energie-verbruiksmanagers te verkrijgen die het stroomverbruik (en gasverbruik) per uur meten en registreren. Dat helpt u bij het speuren naar stroomslurpers.

De meeste moderne apparaten en opladers voor toestellen gebruiken vrijwel geen stroom meer wanneer u ze continu in het stopcontact laat zitten. Als ze niet meer aan staan en de oplader toch warm aanvoelt, verbruiken ze wél stroom.

Overzicht van stroomslurpende huishoudelijke apparaten

Milieucentraal heeft een mooi overzicht opgesteld van stroomslurpers. Een kanttekening bij het gebruik van airconditioners is wel op zijn plaats, zeker wanneer deze ook gebruikt worden voor verwarming. Een airconditioner is namelijk duurzamer en goedkoper in verbruik dan een cv-ketel. In onze praktijk komen wij vooral oude diepvriezers en koelkasten, elektrsche vloerverwarming in badkamers en pompen tegen met een hoog verbruik.

Klik op het plaatje hieronder voor een overzicht van grote stroomverbruikers.


Veiligheid

Elektra-installaties in woningen zijn over het algemeen veilig. Er zijn wel enkele zaken die u zelf kunt doen om die veiligheid in stand te houden.
- Test de aardlekschakelaar twee keer per jaar; bijvoorbeeld bij de ingang van zomer- en wintertijd.
- Sluit toestellen aan op een stopcontact in de ruimte waar u het toestel gebruikt. Dus geen toestel in de badkamer gebruiken en (met behulp van een verlengsnoer) aansluiten op een stopcontact in de slaapkamer.
- Als een stekker niet past in een stopcontact, dan is dat voor uw veiligheid. Gebruik geen trucs om de stekker toch passend te maken.Energieverbruikstekker

Energieverbruikstekker