Isoleren van dak, gevel, vloer en ramen

Woningen verliezen warmte via gevel, dak, vloer en ramen. Door isolatie wordt dit verlies beperkt. Dat is niet alleen gunstig voor uw energierekening maar ook voor het comfort (geen last meer van tocht en koude plekken in de woning). Waar u de meeste isolatiewinst kunt behalen, is sterk afhankelijk van uw specifieke situatie. Factoren die daarbij een rol spelen zijn: wel of geen oude isolatie aanwezig, verhouding oppervlak van muur- en raampartijen, gebruik en afsluitbaarheid van ruimten, wel of geen kruipruimte. Voor nadere informatie over isolatie van gevel, dak, vloer of ramen, klikt u op de plaatjes hiernaast.

Vocht

Bij het (laten) aanbrengen van isolatie dient de aandacht niet alleen uit te gaan naar de isolatiewaarde van het materiaal. De totale constructie van dak, wand of vloer moet zodanig zijn dat van buiten of van binnen indringend vocht zoveel mogelijk wordt voorkomen. Door vocht in de constructie kan schimmelvorming of zelfs rot ontstaan. Mocht er toch onverhoopt vocht in de constructie zijn gekomen, dan moet dit kunnen ontsnappen. Gedegen kennis van de dampdoorlatendheid van isolatiemateriaal en (klimaat)folies is dus van groot belang.

Ventilatie

Het aanbrengen van isolatie zorgt ervoor dat kieren verdwijnen. Hierdoor verdwijnt echter ook de natuurlijke ventilatie. Ventileren is van groot belang voor een gezonde leefomgeving. Ventileren zorgt voor een goede vochtbalans waardoor schimmelvorming en luchtwegklachten worden voorkomen. Daarnaast zorgt ventilatie ervoor dat gassen als radon, formaldehyde en CO2 niet tot schadelijke concentraties kunnen stijgen. Dus: geen isolatie zonder ventilatie! Zie ook: /woning-verbeteren/ventilatie-vocht

Kwaliteit van isolatie bepalen met een warmtebeeldcamera

Wij beschikken over warmtebeeldcamera's waarmee we in uw woning plekken kunnen opsporen waar warmte naar buiten lekt. Voor zo'n onderzoek zie: /woning-verbeteren/tips.

Voerisolatie

Info vloerisolatie : klik op afbeelding

Muurisolatie

Info muurisolatie: klik afbeelding

Raamisolatie

Info raamisolatie: klik afbeelding

Dakisolatie

Info dakisolatie: klik afbeelding