Radiatoren, convectoren en thermostaat

Verschil ltussen lagetemperatuurconvector / -radiator en traditionele radiator

In een convector stroomt warm water door een smalle buis die omgeven is door aluminium lamellen. De lamellen vergroten het contact met de omringende lucht en fungeren als warmtewisselaar. Er treedt een systeem van warmeluchtcirculatie in werking. Hierdoor levert een convector meer warmte en een betere warmteverdeling dan een traditionele radiator. Gaat u voor een laag energieverbruik? Dan is een lagetemperatuur-convector een interessantste optie. De verwarmingsbron (bijv. cv-ketel of warmtepomp) kan dan namelijk op een lagere temperatuur draaien en dat bespaart natuurlijk energie.

Lagetemperatuur-convectoren zijn uitermate geschikt in situaties waarin verwarmd wordt door middel van een warmtepomp, maar een vloerverwarming ontbreekt of niet voldoende capaciteit heeft om de ruimte behaaglijk te verwarmen.

Problemen met een radiator oplossen

Als een radiator aan de bovenkant koud aanvoelt of als u borrelende geluiden hoort, wijst dat erop dat er zich lucht in het circuit bevindt. Ontluchten is in dat geval noodzakelijk, aangezien lucht in de leidingen of radiatoren niet alleen de warmteafgifte verhindert, maar ook inwendige roestvorming veroorzaakt.

Als er grote temperatuurverschillen zijn tussen de diverse radiatoren, dan betekent dit dat de doorstroming niet gelijkmatig verloopt. U kunt dit meten met een oppervlaktethermometer. De radiatoren dienen dan waterzijdig ingeregeld te worden. Dan kan via de radiatorkraan of een voetventiel. Het is geen snelle, eenvoudige ingreep. U moet er de tijd voor nemen of het door de installateur laten uitvoeren. Waterzijdig inregelen kan, afhankelijk van de mate van onbalans, een energiebesparing van tot wel 20% opleveren.

Hoe bijvullen?

Zet eerst de cv-installatie uit. Zorg ervoor dat de temperatuur van het cv-water tijdens het bijvullen nooit meer dan 35 °C bedraagt. Bevestig een aangesloten tuinslang aan de waterinlaat van de installatie. Draai de slang nog niet (helemaal) op de waterinlaat vast, maar zet eerst de kraan open en laat op die manier alle lucht uit de slang lopen. Zodra er enkel nog water uit het slanguiteinde komt, draait u de slang volledig vast en de waterleidingkraan volledig open. Draai vervolgens de kraan bij de waterinlaat open tot een druk van 1,8 bar is bereikt.

Temperatuurregeling

Klokthermostaat en slimme thermostaat

Gebruik van een klokthermostaat of een zogenaamde "slimme" of "intelligente" thermostaat voorkomt dat de verwarming onnodig in bedrijf is. Een slimme (intelligente) thermostaat is verbonden met uw thuisnetwerk via WiFi. Zo verzamelt hij informatie, verwerkt die data en voorspelt wanneer er verwarmd moet worden. Zo stemt hij het verwarmingspatroon af op uw gedrag en situatie.

Voor een centrale verwarming is er ook nog besparing te bereiken door middel van een optimaliserende, weersafhankelijke regeling.

Thermostatische kranen

Met traditionele radiatorkranen kan uitsluitend de wateraan- of waterafvoer geregeld worden. Niet de temperatuur per radiator. Dat is wel mogelijk wel met thermostatische kranen. Deze zorgen ervoor dat de ingestelde temperatuur niet overschreden wordt en houden daarbij rekening met de gratis warmte van de zon of andere warmtebronnen, zoals kooktoestellen, lichaamswarmte, verlichting. Deze kranen zorgen voor een hoger comfort en een besparing op uw energierekening.

Er zijn ook slimme thermostatische kranen die geprogrammeerd kunnen worden. In bijvoorbeeld de badkamer, wordt er dan alleen warmte afgegeven door de radiatoren gedurende de ingestelde periodes.

               .