Warmtepompen

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp “maakt” zelf geen warmte. Een warmtepomp "verplaatst" alleen maar warmte van buiten naar binnen. Als het buiten bijvoorbeeld 5° Celsius is, dan kun je die buitenlucht nog verder afkoelen (een vriezer kan dat ook; tot wel -18° Celsius). Je onttrekt zo met een warmtepomp warmte uit de buitenlucht en via het koelmiddel verplaatst de pomp de warmte naar je kamer. Om de koelvloeistof van de buiten- naar de binnen-unit te pompen wordt elektriciteit verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld 500 Watt elektriciteit zijn. Maar de warmte die verplaatst wordt, kan bijvoorbeeld 2000 Watt zijn. De warmtepomp verbruikt dan 500 Watt en geeft 2000 Watt warmte af aan je kamer: een rendement van 400% oftewel een zogenaamde “COP-factor” van 4,0.

Behalve warmtepompen die de warmte uit de lucht halen (lucht/water-warmtepomp), zijn er ook warmtepompen die de warmte uit water halen (bijv. uit PVT-panelen) of uit de bodem.

Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?

Om op een simpele wijze uit te vinden of je huis geschikt is voor een warmtepomp, stel je de cv-watertemperatuur in het najaar en de winter op je verwarmingsketel in op 45 graden Celsius. Als het bij lage buitentemperaturen behaaglijk blijft in huis, kun je de stap naar een (all electric) warmtepomp maken.

Krijg je het nog niet behaaglijk warm, dan kun je door de temperatuur van de cv-ketel hoger te zetten proefondervindelijk bepalen bij welke temperatuur je wél het gewenste comfort bereikt. Is dit bij 45-55 graden dan is een hybride warmtepomp waarschijnlijk een goede oplossing. Hierbij wordt een cv-ketel gecombineerd met een warmtepomp. Een hybride systeem bepaalt op basis van de buitentemperatuur wat de gunstigste vorm van verwarmen is: gas (cv-ketel) of elektra (warmtepomp).

Lukt het niet om bij temperaturen lager dan 55 graden Celsius voldoende comfort te bereiken, dan zul je eerst isolatiemaatregelen in vloer, ramen, muren en/of dak moeten treffen, al dan niet in combinatie met speciale radiatoren/convectoren met een groot verwarmend oppervlak en ingebouwde ventilatoren (zogenaamde "lage-temperatuur- verwarming"of LTV) alvorens je een warmtepomp aanschaft.

Warmtepompen en geluid

Warmtepompen produceren onmiskenbaar geluid. Er gelden echter wettelijke eisen ten aanzien van de hoeveelheid geluid die een buitenunit op de erfgrens mag produceren. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht en 45 dB overdag. Hoeveel geluidsoverlast men ervaart ligt vooral aan de plek van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd.
Het geluid van een warmtepomp wordt voornamelijk veroorzaakt door de compressor of de ventilator. Traploze inverterregelingen op de compressor zorgen voor een gemiddeld lager toerental en minder geluidsproductie. Ook de vorm van de ventilatorbladen, de ophanging van de ventilator, de vorm van de ventilatorruimte en geluidisdempende omkasting van het buitendeel kunnen het geluid of de hinder die wordt ondervonden beperken.
Er zijn sinds enige tijd ook systemen verkrijgbaar zonder buitenunit.

Airconditioner als warmtebron

Overigens kan een airconditioner, wat in feite een lucht/lucht-warmtepomp is, een prima verwarmingsbron zijn. Deze gaat zeer economisch om met stroom (hoge COP) en levert 's zomers ook nog koelte. Het voordeel ervan is dat een airco de ruimte sneller op temperatuur kan brengen dan een "echte" (hybride) warmtepomp. Verder is de investering van een airco geringer en kan deze ook functioneren bij een minder goede isolatie. Tegenwoordig zijn er ook modellen te verkrijgen die lijken op een traditionele radiator en dus niet hoog aan de wand bevestigd hoeven worden.


Geïnteresseerd of wilt u meer weten?

Een website met veel informatie is: www.warmtepompweetjes.nl

of

Stel uw vraag via het contactformulier op onze webpagina "contact".