Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft gratis advies over energiegebruik.

Koken


Naast koken op gas zijn er zijn verschillende manieren om te verwarmen:

 -Elektrisch met verwarmingselementen. Nadeel is dat men al terug moet schakelen voordat iets aan de kook is .

-Elektrisch met z.g halogeen warmtestralers.

-Elektrisch Inductie. Hiervoor dienen de pannen wel geschikt te zijn. Is wel de veiligste vorm van koken en onderhoudsvriendelijk. (zie ook hier ).

Voor alle drie geldt dat er tijdens het verwarmen geen verbrandingsgassen vrijkomen

 

Energie besparen tijdens het koken!

- Oudere gasfornuizen hebben vaak een spaarvlam. Deze gebruikt veertig m3 gas per jaar. Dat is de helft van de hoeveelheid gas die voor het koken zelf nodig is. Steekt u de gaspitten met een lucifer aan, dan bespaart u ruim 27 euro per jaar.

- U bespaart energie door pannen te gebruiken die niet groter zijn dan nodig is, niet teveel water te gebruiken om in te koken en door tijdens het koken de deksels op de pannen te houden. Zorg wel dat een gasvlam onder de pan blijft anders gaat de warmte langs de pan verloren.

- Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan. Dit bespaart tijd en energie.