Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft gratis advies over energiegebruik.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?


Om op een simpele wijze uit te vinden of je huis geschikt is voor een warmtepomp, stel je de watertemperatuur voor CV - dus niet de temperatuur voor tapwater dat uit de warm water kraan komt - op je verwarmingsketel in op 45-50 graden Celsius.

Je stookt dan veel zuiniger omdat de HR-ketel (= HoogRendementsketel) bij dergelijke lage temperaturen pas echt het hoge rendement haalt waaraan deze zijn naam dankt. Bij temperaturen boven de 58,6 graden Celsius haalt een HR-ketel simpelweg geen hoog rendement.


Zorg ervoor dat de installatie waterzijdig goed is ingeregeld. Dat is werk voor een vakman of een goede doe-het-zelver.


Als je met een watertemp van 45-50 graden bij lage buitentemperaturen voldoende warmtecomfort haalt, dan kun je de stap naar een warmtepomp maken.

Je zult ervaren dat het bij temperaturen van 45-50 graden langer duurt voordat het warm is. Dat is met een warmtepomp ook zo. Je zult de verwarming dus vroeger moeten inschakelen. Krijg je het niet warm genoeg, dan kun je kijken of het uitrusten van radiatoren en convectoren met speciale ventilatortjes wél tot de gewenste warmteafgifte leidt.


Krijg je het nog niet behaaglijk warm, dan kun door de temperatuur van de cv-ketel hoger te zetten proefondervindelijk bepalen bij welke temperatuur je wél het gewenste comfort bereikt.

Lukt het niet om bij temperaturen lager dan 55 graden Celsius voldoende comfort te bereiken, dan zul je eerst isolatiemaatregelen in vloer, ramen, muren en/of dak moeten treffen, al dan niet in combinatie met radiatoren met een groot verwarmend oppervlak, alvorens je een warmtepomp aanschaft.


Geïnteresseerd of wil je meer weten stuur een mailtje naar wimhijnen@gmail.com