Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft gratis advies over energiegebruik.

Nieuwe subsidies vanaf 2016Geld voor lager gasverbruik

DEN HAAG

Huishoudens die hun gasketel willen vervangen voor een duurzaam alternatief, zoals een zonneboiler, worden volgend jaar door het kabinet beloond met honderden euro's voor de aanschaf van zo'n apparaat. Er is in totaal voor 70 miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar.


Dat maakt het ministerie van Economische Zaken vandaag bekend. De subsidieregeling geldt voor drie apparaten: naast zonneboilers zijn dat pelletkachels en warmtepompen. Het stimuleren van deze duurzame warmtebronnen past in het beleid waarmee minister Henk Kamp de afhankelijkheid van gas als energiebron poogt te verminderen.

Kamp hoopt nu ook gezinnen zover te krijgen om in zuinige alternatieven te investeren. Daarvoor moeten ze wel eerst diep in de buidel tasten. En dat levert niet direct een besparing op: het terugverdienen van die investering duurt jaren.

Een zonneboiler, die warmte van de zon gebruikt om ruimtes of water te verwarmen, levert een besparing van 130 euro per jaar op de energierekening op. Zo'n apparaat kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Daarvan geeft het kabinet 650 euro terug.

Een pelletkachel lijkt op een gewone houtkachel, maar is zuiniger omdat er houtpellets, kleine staafjes samengeperst houtafval, in worden verbrand. Huishouders die een pelletkachel hebben, zijn gemiddeld ieder jaar 490 euro minder kwijt aan hun energierekening. De kachel kost zo'n 4.000 euro, waarvoor 500 euro subsidie kan worden aangevraagd.

Het duurste alternatief voor een gasketel is de warmtepomp. Deze installatie kost tussen de 3.500 en 7.000 euro en pompt warmte op uit de lucht, de bodem of het grondwater. Die kan gebruikt worden voor verwarming en heet water. Daarmee bespaart een gezin tussen de 200 en 300 euro per jaar. Het maximale subsidiebedrag dat beschikbaar is voor de aanschaf is 1.500 euro.

De minister zegt dat hij de overstap naar een duurzame energievoorziening 'samen met alle Nederlanders wil maken'. "Onze huizen zullen in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo wordt energie bespaard en CO2-uitstoot teruggedrongen. Ook levert het huishoudens een flink lagere energierekening op. Dat willen we stimuleren."

Ook voor de komende jaren blijft structureel geld voor subsidies beschikbaar, laat een woordvoerder van de minister weten. Om hoeveel geld het dan gaat, kon zij niet zeggen. "Dat bepalen we ieder jaar opnieuw."