Duurzaam Wonen Laarbeek

voor laagdrempelig advies over energiebesparing

Warmtepompen

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur in de koelkastdaalt. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat.

Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld bodemwater.

In een notendop werkt een warmtepomp als volgt.

Bodemwater of buitenlucht wordt geleid langs een vloeistof in de warmtepomp die op lage temperatuur al verdampt. Bij het verdampen neemt die vloeistof warmte op uit de warmtebron. De pomp drukt vervolgens de vloeistofdamp samen. Daardoor stijgt de druk en neemt de temperatuur nog meer toe. De warmte wordt vervolgens langs bijvoorbeeld waterleidingen van een verwarmingssysteem geleid, en daaraan afgegeven.

In de zomer kan je de warmtepomp andersom gebruiken. Dan comprimeert en koelt het de lucht binnenshuis en pompt het de warmte naar buiten.

Het verwarmen van de woning met behulp van een warmtepomp gaat altijd in combinatie met een lage temperatuur verwarming (lucht- of vloerverwarming of speciale radiatoren).

Daarnaast is een warmtepomp (financieel) alleen rendabel bij grotere woningen omdat er dan veel bespaard kan worden op het gasverbruik.

Als de bodem de warmtebron is, pompt de warmtepomp grondwater omhoog. Dan wordt de warmte uit het water gehaald en het afgekoelde water weer terug gepompt.

Weer andere warmtepompsystemen hebben een speciale collector op het dak. Ze onttrekken daar warmte aan de buitenlucht.

Warmtepompen werken op elektriciteit of op gas. Maar de hoeveelheid benodigde energie is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel.