Ramen isoleren

Isolatieglas bestaat uit een aantal glasplaten waartussen zich een hermetisch afgesloten gas bevindt. Dat kan lucht zijn, maar nog beter geschikt zijn edelgassen als argon of krypton.  Om het warmteverlies door straling nog verder te beperken wordt dubbel glas tegenwoordig voorzien van een reflectieve coating. Deze zogenaamde HR-coating kaatst de van binnenuit ontvangen warmte terug de kamer in. De coating bevindt zich in de regel aan de buitenzijde van de binnenste glasplaat.

Dubbel glas

Het ene dubbel glas is het andere niet. Zo heeft dubbel glas uit de jaren tachtig een veel lagere isolatiewaarde dan modern dubbel glas. Vacuümglas is extreem dun dubbel glas met een zeer hoge isolatiewaarde. Het is nauwelijks dikker dan enkel glas en is vaak een oplossing voor monumentale woningen die daardoor hun authentieke uitstraling kunnen behouden.

Driedubbel glas

Driedubbel glas heeft een hoge isolatiewaarde. Het is zwaarder dan dubbel glas. Uw kozijn moert hiervoor robuuster zijn.

Isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie wordt aan de binnenkant van ramen met enkel of oud dubbel glas aangebracht. De reflecterende laag van de folie kaatst de warmte terug naar binnen, waardoor er minder warmte verloren gaat en u gas bespaart. Het aanbrengen van raamfolie moet bij voorkeur worden gedaan door een professional. Raamfolie isoleert wel minder goed dan HR++ glas en triple glas. Voor monumenten en als tijdelijke oplossing in afwachting van vervanging, kan het een goede optie zijn.


Overige mogelijkheden

Er zijn andere (aanvullende) mogelijkheden om het warmteverlies door ramen te beperken. o

- Sluit 's avonds en 's nachts de gordijnen;

- Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming maar laat de verwarming vrij. :