Rookmelder

 

Een rookmelder signaleert een beginnende brand en waarschuwt met een luid signaal. Hoe sneller u een brand ontdekt, hoe meer tijd u hebt om uzelf en anderen in veiligheid te brengen. Met ingang van 1 juli 2022 bent u verplicht op elke etage van uw woning een rookmelder te hebben.

Een hittemelder signaleert geen rook maar warmte. Handig en zinvol voor ruimtes waar een rookmelder niet geschikt is, zoals de keuken.

Locatie van de melder
Plaats op iedere verdieping minimaal 1 rookmelder. Plaats de rookmelder minimaal 3 meter van de keuken of badkamer. Plaats de rookmelder altijd centraal in de ruimte uit de buurt van ramen en ventilatieroosters en min. 30 cm van een lamp. Hang de rookmelder indien mogelijk aan het plafond, want rook gaat omhoog. Vermijd hoeken waar de lucht niet circuleert en de rook niet kan komen.

Onderhoud
Onderhoud is eenvoudig, maar noodzakelijk. Reinig met een vochtige doek de buitenkant en plaats minimaal 2x per jaar en het liefste meer de mond van de stofzuiger aan de bovenzijde van de rookmelder waar de lucht inlaat zit, zodat de werking niet verstoord wordt door stof of spinnenwebben

Test het apparaat
Controleer de werking van de rookmelder maandelijks.Vervang de batterijen tijdig.Test nooit met een vlammetje of sigaret. Dit kan het apparaat beschadigen.

Koolmonoxide

Ontwikkeling van het giftige koolmoxide bij onvolledige verbranding is ook een potentieel gevaar voor uw veiligheid. Zie hiervoor: /ventileren-tips/co-co2