Vloerverwarming (d.m.v. water)

Vloerverwarming verwarmt de vloer van een vertrek gelijkmatig door middel van warmtestraling. Omdat de vloer met water van lage temperatuur (ca. 35 graden Celsius) tot ca. 25 graden Celsius egaal wordt verwarmd, is er nauwelijks sprake van convectie (luchtstroming). De warmteafgifte is overal in de ruimte gelijk. Hierdoor ontstaat een zeer aangename warmte. Aan de vloerverwarming is een thermostaat gekoppeld die de temperatuur regelt.
Vloerverwarming kan werken in combinatie met radiatoren, maar kan de radiatoren van de centrale verwarming ook compleet vervangen indien het stralingsoppervlak voldoende groot is en de woning goed geïsoleerd is. Vergeleken met radiatoren is vloerverwarming vanweg de lage temperatuur een traag systeem. Dat wil zeggen dat het opwarmen weliswaar enige tijd vergt, maar aanmerkelijk efficiënter is qua energieverbruik. Nachtverlaging van temperatuur is om die reden niet of slechts in zeer beperkte mate aan te bevelen.


Voordelen:
- Doordat er een groter stralingsoppervlak is met een lagere temperatuur, ten opzichte van radiatoren voelt de warmte prettig aan;
- Laag energieverbruik;
- Bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er geen radiatoren nodig, zodat er ruimte vrij komt en gordijnen tot de vloer kunnen reiken;
- De mogelijkheid om te verwarmen én te koelen met een warmtepomp.

Nadelen:
- Voor vloerverwarming moeten er leidingen in de vloer worden gelegd. Bij nieuwbouw en grondige renovatie is dat geen probleem. In die gevallen kan vloerverwarming zelfs mooi gecombineerd worden met een ventilatiesysteem. Maar er zijn inmiddels ook systemen die eenvoudig aangebracht kunnen worden door (een robot) sleuven in de ondervloer te laten slijpen waar de leidingen in gelegd kunnen worden. Ook zijn er matten te verkrijgen met geïntegreerde leidingen die slechts een opbouwhoogte hebben van 1,5 cm.
- Vloerverwarming is een langzaam systeem: het warmt traag op, zodat het in de winter na langere afwezigheid, lang kan duren voordat de kamer warm is.


Elektrische vloerverwarming

Naast watergedragen vloerverwarming bestaat er ook elektrische vloerverwarming. Voordelen hiervan ten opzichte van watergedragen vloerverwarmingssytemen zijn: snellere opwarming en goedkoper in aanschaf.
Nadelen zijn: minder aangenaam als gevolg van de minder geleidelijke warmtafgifte, maar vooral de hoge energiekosten (2-3 maal zo hoog).