Panelen die warm water leveren (zonnecollectoren; zonneboiler en pvt-panelen / thermische zonnepanelen)

De straling van de zon kan naast  elektriciteit  (via zonnepanelen) ook warmte leveren.
De warmte wordt uit de omgeving geabsorbeerd door een zogenaamde zonnecollector (een paneel met een buizenstelsel, meestal gevuld met water en glycol).


Zonneboiler

Als via dit systeem via een warmtewisselaar tapwater in een voorraadboiler wordt verwarmd tot wel 80 á 90 graden, spreken we van een zonneboiler. Dit water wordt gebruikt als tapwater in badkamer en keuken. Omdat de zonneboiler gekoppeld wordt aan de gewone warmwatervoorziening, heeft u ook als er weinig zonlicht is, nog voldoende warm tapwater. Een zonneboiler bespaart ongeveer de helft op het gasverbruik voor warm water.


Zonneboiler-combi

Zonnecolectoren kunnen naast tapwater ook het water van de centrale verwarming verwarmen. Daarmee profiteert u dubbel van de gratis zonne-energie. Om de cv te verwarmen is dan een miin of meer groot buffervat vereist.


Pvt-panelen

Door een zonnepaneel (dat elektriciteit opwekt) te combineren met een zonnecollector (die warmte levert) creëren we een zogenaamd pvt-paneel. Een dergelijk paneel levert dus elektriciteit én warmte. Pvt staat dan ook voor PhotoVoltaïsch Thermisch, wat “elektriciteit en warmte” betekent. Het zijn panelen waarin het water-glycolmengsel verdampt zodat omgevingswarmte de buitenlucht wordt opgenomen. Dit systeem werkt zonder ventilator en is dus geruisloos. Boven op de verdampingspanelen zijn zonnepanelen gemonteerd. U bespaart met pvt-panelen dus op de elektriciteits- én op de gasrekening.

De warmte kan worden gebruikt om tapwater en cv-water op te warmen. Maar de warmte kan ook gebruikt worden als bron voor een warmtepomp. Een voordeel van een dergelijk systeem is dat de compressor van de warmtepomp vaak binnen kan blijven in een goede geluidsdichte kast en er buiten geen (geluidproducerende) ventilator nodig is.




Tip:

Wilt u zo veel mogelijk gebruik maken van zonnewarmte? Stap dan 's avonds na een zonnige dag onder de douche of in bad. Dan heeft u weinig tot geen energiekosten voor naverwarming met het warmwatertoestel.