Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Energielabels

 

Soorten energielabels.

Op veel apparaten zit het energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie.

Het energielabel is een (door de Europese Unie) verplicht informatielabel. In de winkel krijgt u met letters A tot en met G, en kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van: afwasmachines, airconditioners, koel- en vriesapparatuur, ovens, verlichting, wasdrogers, was droog combinaties en wasmachines. Vanaf eind 2011 is het energielabel ook verplicht voor tv's.

De EU is gestart met een herziening van de energielabels. Daardoor kunt u in de winkel een tijd lang naast de oude bekende, ook de nieuwe energielabels tegenkomen.

energielabel oud                                            energielabel nieuw

 

 

Sommige energielabels geven ook nog andere informatie.

Zo vermeldt het energielabel op vaatwassers en wasmachines ook het waterverbruik.

In de wet staat vastgelegd welke informatie op het energielabel moet staan.

Om die informatie te verkrijgen, vinden standaard metingen plaats. Daardoor zijn de resultaten van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Zo wordt bij wasmachines altijd gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens een katoenwasprogramma op 60 graden en met volle belading. De fabrikant voert de meting zelf uit.

De informatie uit de meting komt op een strookje te staan, dat meegeleverd wordt aan de winkelier. De winkelier plakt dit strookje op het energielabel, en dat ziet u op het apparaat. 

Niet alle elektrische apparaten hebben een energielabel: decoders en computers bijvoorbeeld niet. Het is wel zinvol om ook bij deze apparaten te letten op elektriciteitsverbruik (bij aankoop en eenmaal thuis), want ook via deze apparaten kunt u elektriciteit besparen.

Vraag in de winkel naar de Energieweter (Zie ook hier ); die geeft een indicatie van de jaarlijkse stroomkosten van een apparaat.

Hoe zuinig zijn uw elektrische apparaten?

Op de site Energielabel infographic leest u hier meer over.

Andere energie labels.

Naast het bekende energielabel, zijn er nog andere labels die iets zeggen over energieverbruik van apparaten, waaronder

-het Amerikaanse Energy Star,

-het Europese Eco-label en

 

Energy Star staat op kantoorapparatuur zoals pc's, beeldschermen, printers en kopieerapparaten. Energy Star stelt eisen aan het energieverbruik van apparaten, onder meer in de stand-by stand. Meer info: klik hier.


Eco-label stelt eisen aan energie- en watergebruik, en is in Nederland alleen op enkele vaatwassers te vinden. Meer info: klik hier.