Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Koelkast en diepvries

Koelkast.

Heeft u een koelkast die ouder is dan tien jaar, dan is het verstandig om eens te (laten) meten hoeveel stroom hij gebruikt over een tijdvak van tenminste 24 uur.

Dan kunt u vaststellen of het de moeite waard is om deze eventueel te vervangen door een energie zuinig type.

De afgelopen jaren is er op dat gebied veel verbeterd en betaald een nieuwe zich dikwijls vanzelf terug.


Energie besparen bij het koelkastgebruik.

 - Plaats de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij een verwarming of fornuis of in de zon.

- Zet een koelkast met de achterkant indien mogelijk 10 centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt gemakkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij.

- Energie bespaart u ook door het apparaat regelmatig te ontdooien (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit). Dit bij oude apparaten zonder automatische ontdooi installatie.

- Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling. Dat bespaart weer energie.

- Zet de koelkast uit als u deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zet de deur dan op een kier om schimmels tegen te gaan.

- Een slecht sluitende deur 'lekt' energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje rubber langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.

- Open de deur zo min en zo kort mogelijk. Zo gaat er zo min mogelijk koude verloren.

   

Diepvriezer.

Energiezuinige diepvriezers.

U kunt veel energie besparen met de aankoop van een energiezuinige diepvries. Dit komt naar voren in het onderzoek van Cosumentenbond.

Het verschil in energieverbruik tussen zuinige en minder zuinige vriezers kan oplopen tot 300 procent. Dat kan 60 euro per jaar aan energiekosten schelen.

Gedurende de hele levensduur van gemiddeld 15 jaar kan de besparing oplopen tot 900 euro. Dat is meer dan de aanschafprijs van een vriezer.