Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

TV, Audio

Televisie

We zitten bijna een kwart van ons wakkere leven voor de televisie. Het loont dus om goed na te denken over de aanschaf van het juiste scherm. Te groot kijkt niet prettig en is zonde voor het milieu. Kijkt u digitaal? Houd dan uw decoder (ook wel settopbox genoemd) in de gaten. Sommige kastjes gebruiken per jaar meer stroom dan uw wasmachine.

Een televisie belast het milieu vooral door stroomverbruik; Hoe kleiner uw scherm, hoe minder milieubelasting. Aantal uren kijken maakt uiteraard ook uit: bij 4 uur per dag kijken verbruikt de tv tussen 100 en 500 kWh per jaar. Heeft u een digitale decoder, (schakel die ook uit als u de TV uitzet)  tel er dan gerust 50 tot 250 kWh bij op.

Liever led-lcd of lcd dan plasma

Led-lcd televisies (met achtergrondlicht van heel veel kleine led-lampjes) zijn 30 procent zuiniger dan lcd tv's (met kleine tl-buisjes). Lcd-schermen zijn op hun beurt weer beduidend zuiniger zijn dan plasma-schermen. Het energieverbruik verschilt echter sterk per merk en model.

Ouderwetse beeldbuizen zijn relatief zuinig. U bewijst het milieu dus niet direct een dienst door uw oude toestel te vervangen door een handzaam plat scherm - al kan een klein lcd-led-scherm wel zuiniger zijn.

Met het energielabel voor tv's (dat sinds december 2011 verplicht is op nieuwe tv's) is het eenvoudiger geworden om het stroomverbruik te vergelijken

Tips

- Let bij aanschaf op het energielabel (zeker vanaf december): tv's met   energielabel A+++ zijn het zuinigst met stroom.

 - Kies voor een energiezuinig type televisie, zoals een led-lcd-tv.

 -Neem een scherm met een diameter van maximaal een kwart van de kijkafstand. Een groter scherm verbruikt meer elektriciteit én kijkt vaak minder fijn.

 - Zet de helderheid en het contrast van de tv lager, om het stroomverbruik met tientallen procenten te verlagen.

 - Analoog kijken is energiezuiniger dan digitaal: een digitale decoder verbruikt veel stroom, ook als hij op stand-by staat.

- Kiest u voor digitale televisie, neem dan (als u de keuze krijgt) een energiezuinige decoder; de verschillen zijn namelijk groot.

 - Bedenk voor aanschaf van HD-tv of het echt wat oplevert. HD-televisies gebruiken meer stroom, terwijl de hogere beeldresolutie niet altijd zichtbaar is. En decoders die HD-signalen kunnen verwerken gebruiken continu meer stroom dan decoders die dat niet kunnen, zelfs in stand-by.

- Sluit uw tv, decoder, en overige apparatuur aan op een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar of gebruik een tijdschakelaar om alles uit te zetten. Stand-by verbruik tegengaan bespaart jaarlijks tientallen euro's aan stroomkosten.