Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Wassen en drogen


Wassen.

Met de stijgende energiekosten is het verstandig om ook tijdens het wassen van je kleding en beddengoed energie te besparen. Je zult verbaasd zijn hoeveel geld je hiermee kunt uitsparen en bovendien is het goed voor het milieu! Je hoeft hier niet direct je hele levensstijl voor om te gooien. Met een aantal kleine veranderingen kun je al een groot resultaat bereiken.

1. Schaf energiezuinige apparaten aan.

Alle wasmachines zijn voorzien van een energielabel dat aangeeft hoe zuinig het apparaat is. Er zijn verschillende klassen waarbij A zuinig is en G helemaal niet zuinig. Wasmachines met label A verbruiken dan ook het minste energie: 0,61 kWh per gemiddelde wasbeurt van vijf kilogram. Heb je momenteel een wasmachine met C-label? Schakel dan over naar eentje met A-label en spaar per jaar minstens €12 uit. Bovendien gaan machines uit deze zuinige categorie veel langer mee waardoor je de investering na een aantal jaren alweer terugverdiend hebt.

 2. Was op een lage temperatuur.

De grootste energiebesparing is te behalen door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Immers, 80 % van de elektriciteit die door een wasmachine verbruikt wordt, dient alleen om waswater op te warmen. Veel mensen wassen hun kleding op 40 of 60 graden, maar de moderne wasmiddelen maken je was op 30 graden even schoon. Bovendien spaar je dan een hoop energie. Als je ziek bent of last hebt van allergie dan kan het beter zijn om wel 60 graden aan te houden, zodat je bacteriën en huisstofmijt onschadelijk maakt.

 3. Was alleen volle trommels.

Was met een volle trommel. Dit bespaart energie, kosten en water. Hoe dat kan? Een volle wasmachine verbruikt amper meer dan een halfvolle. Je hebt dus voor hetzelfde verbruik dubbel zoveel gewassen. Denk ook goed na of al je kleding écht wel gewassen moet worden. Een shirtje dat je slechts één keer gedragen hebt, hoeft niet meteen in de wasmand te belanden als er geen plekken op zijn of als het niet naar zweet ruikt.

 

Drogen

Drogers zijn energievreters, al is er wel verschil tussen de modellen. De belangrijkste stap is dus het gebruik te beperken. Drogen aan de waslijn is het meest energiebewust. In de zomer, en met slechts één lading was, is dat meestal geen probleem. In de winter, als het regent, of als de ladingen was elkaar snel opvolgen wordt de stap naar de droger soms klein. Als je in de winter was binnen droogt aan een rekje, moet je goed ventileren om het extra vocht buiten te krijgen. De verwarming zal ook wat harder moeten draaien. Vochtige lucht warmt nu eenmaal moeilijker op. Als je voldoende ventileert blijft het echter goedkoper dan de droger.

Energiezuinig drogen:

- Laat de wasmachine centrifugeren op maximaal toerental, voor u de was in de droogkast steekt. Centrifugeren kost veel minder energie dan drogen in de droger.

- Droog met een volle droger, maar ook niet té vol. De was moet luchtig kunnen ronddraaien om gelijkmatig te drogen.

  Plaats de droger bij voorkeur in een warme ruimte. De machine moet de lucht dan minder na verwarmen. Stook de ruimte echter niet warm voor de droger alleen!

- Kies voor een energiezuinig programma. ‘Kast droog' kost meer energie dan ‘strijkdroog'. Het heeft trouwens weinig zin kleding eerst kast droog te maken, om ze dan met stoom terug te bevochtigen bij het strijken. Langer drogen op een lagere temperatuur is zuiniger. Gebruik de ‘Eco' of ‘Economy' toets als je toestel die heeft.

- Heeft je droger een timer? Stel die dan niet te lang in. Neem de tijd liever iets te krap, en geef dan nog een paar minuutjes bij als de was nog niet droog genoeg is. Programmadrogers, die het vochtigheidsgehalte van de kleding bepalen met sensoren, zijn doorgaans energiezuiniger dan timerdrogers.

 

Een droger kopen.

Drogers bestaan in 4 types, in te delen volgens afvoer en volgens zuinigheid.

 1. Luchtafvoerdrogers drogen je was met warme lucht, en blazen die vochtige lucht door een afvoer naar buiten. Ze moeten dus in een ruimte staan met voldoende luchtaanvoer. Dit zijn de oude standaarddrogers. De besten gebruiken ongeveer 3,6 kWh per droogbeurt, en halen daarmee een energielabel C.

 2. Condens drogers gebruiken ook warme lucht, maar laten het water in de vochtige lucht condenseren in een ingebouwde bak. Ze hebben dus geen afvoer naar buiten nodig. Het condenseren vraagt echter ook energie. Condens drogers zijn dus minder zuinig dan luchtafvoerdrogers bij gelijk energielabel. Ook de beste condens drogers gebruiken ongeveer 3,6 kWh per droogbeurt. Ze halen daarbij maximaal energielabel B.

 3. Warmtepompdrogers zijn relatief nieuw. Dit zijn energiezuinige condens drogers. De lucht wordt opgewarmd door hem met een pomp samen te persen, wat tot 50 % minder elektriciteit kost dan opwarmen via weerstanden. Deze drogers verdienen dan ook het A energielabel. De aanschafprijs ligt wel een stuk hoger, maar gecombineerd met het lagere energieverbruik kost dit toestel op termijn minder dan een droger met C-label. De warmtepompdroger werkt op iets lagere temperaturen dan een standaarddroger. De droogtijd wordt daarmee iets langer, maar je mag wel alle wasgoed, hittegevoelig of niet, door elkaar in de droger gooien. Installatie en gebruiksgemak zijn verder identiek aan de oude condensdrogers. We kunnen deze toestellen dan ook warm aanbevelen.

 4. Gasverwarmde luchtafvoerdrogers gebruiken gas om de lucht te verwarmen in plaats van elektriciteit. Dit type is even milieuvriendelijk als een warmtepompdroger. Het grote voordeel is de snellere droogtijd van het wasgoed. Verwarmen op gas is bovendien veel goedkoper dan verwarmen met elektriciteit. Daartegenover staan wel een aantal nadelen: er is een extra gasaansluiting nodig en de ruimte waar de droger staat moet goed verlucht zijn om voldoende zuurstof te leveren voor de verbranding. Ook moet er een luchtafvoer naar buiten worden voorzien.

Ook deze toestellen zijn heel wat duurder dan een standaard toestel met C-label. Gecombineerd met de lagere prijs per droogbeurt is ook dit toestel dus op termijn goedkoper