Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn eigenlijk kleine gebogen Tl-buisjes, met in de voet een ingebouwde voor schakelaar. Ze gebruiken veel minder energie dan gloeilampen en passen in gewone fittingen en armaturen. Dat spaarlampen energiezuiniger zijn en bovendien veel langer meegaan dan gloeilampen is intussen wel bekend. Toch is de gloeilamp nog altijd populairder. Gemiddeld heeft een huishouden dertig lampen in huis: waarvan maar ongeveer een handvol spaarlampen. Tijd om daar verandering in te brengen!

Bepaal het wattage dat je nodig hebt.

Spaarlampen geven net zo veel licht als een gloeilamp met vier maal zo weinig vermogen. Wil je dus een gloeilamp van 40 Watt vervangen, dan heb je voldoende aan een spaarlamp van 10 Watt. Op de verpakking van de spaarlamp staat meestal het vermogen in Watt dat een gloeilamp met dezelfde lichtsterkte zou kosten. Let op: vaak zijn die cijfers wat optimistisch en gaan uit van een factor vijf of zes. En de lichtsterke neemt een beetje af naar gelang het aantal branduren

Bepaal de kleur.

Bepaal welke verlichting je kamer nodig heeft. In een keuken mag het licht bleker zijn dan in een woonkamer, waar je toch vaak meer sfeer wilt.

Enkele kleurcodes: 827 en 830 zijn varianten van sfeervol warm wit, 840 is koel wit en 865 en 965 zijn varianten die in de buurt komen van daglicht.

Overigens is het niet alleen de kleur van de lamp zelf die er toe doet. Ook de beglazing waar de lamp eventueel achter zit, is van belang. Een koel witte lamp achter geel glas, geeft toch een warm effect.

Lever je kapotte spaarlampen in.

Spaarlampen bevatten naast glas ook andere materialen, zoals metalen, kwik en fluorescerend poeder. Ze mogen daarom niet in de glasbak of bij het huisafval, maar moeten ingeleverd worden als klein chemisch afval.

Bij gescheiden inzameling kan 92% van de grondstoffen hergebruikt worden.

Ook afgedankte dimmers en voorschakelapparatuur bevatten materialen die hergebruikt kunnen worden en moeten als klein chemisch afval ingeleverd worden.

Om deze reden moet je bij de aanschaf van spaarlampen een verwijderingsbijdrage betalen van 14 cent, van dit geld kunnen de afgedankte lampen op een milieuvriendelijke manier verwerkt worden.

Tip:

De spaarlamp uitdoen als je een tijdje weg bent. Anders doe je veel van de energiebesparing weer teniet.

Plaats geen spaarlamp op je toilet. Veel in- en uitschakelen verkort de levensduur behoorlijk. Plaats dus ook geen spaarlampen aan een sensor die reageert op beweging.