Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Rook / CO melder

De CO-melder signaleert  de aanwezigheid van koolmonoxide. Dit is een reukloos, gevaarlijk gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding. Bijvoorbeeld door een slecht werkende kachel, oude verwarmingsketel of geiser(die nog een open brander hebben). Ook bij een open haard kan koolmonoxide vrijkomen. Wij adviseren om bij uw oude Cv-ketel of kachel een koolmonoxide meter te plaatsen. Denkt u ook aan uw caravan of vakantiehuisje met een gas of oliekacheltje ?


Een rookmelder signaleert een beginnende brand en waarschuwt met een luid signaal. Hoe sneller u een brand ontdekt, hoe meer tijd u hebt om uzelf en anderen in veiligheid te brengen. Op iedere etage van uw woning hoort een rookmelder thuis.

Een hittemelder signaleert geen rook maar warmte. Handig en zinvol voor ruimtes waar een rookmelder niet geschikt is, zoals de keuken.


De locatie van de melder.

Plaats bij voorkeur op iedere verdieping rookmelders. Koopt u maar 1 melder, hang die dan in de vluchtroute op de helft van de afstand voordeur-slaapkamer.

Plaats de rookmelder minimaal 3m van de keuken of badkamer.

Plaats de rookmelder altijd centraal in de ruimte uit de buurt van ramen en ventilatieroosters en min. 30 cm van een lamp.

Hang de rookmelder indien mogelijk aan het plafond, want rook gaat omhoog.

Vermijd hoeken waar de lucht niet circuleert en de rook niet kan komen.


Het Onderhoud.

Onderhoud is eenvoudig en noodzakelijk. Reinig met een vochtige doek de buitenkant en plaats minimaal 2x per jaar en het liefste meer de mond van de stofzuiger aan de bovenzijde van de rookmelder waar de lucht inlaten zit zodat de werking niet verstoord wordt door stof of spinnenwebben


Het Testen.

Controleer de werking van de rookmelder maandelijks.

Vervang de batterijen tijdig.

TEST nooit met een vlammetje of sigaret. Dit kan het apparaat beschadigen.