Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

CO / CO2

CO2
CO2 percentage in de buitenlucht is normaal ongeveer 0,04 procent. Mensen zetten tijdens het ademen zuurstof om in kooldioxide (De uitademlucht van mensen 3-4 procent CO2) wat op zich een ongevaarlijk gas is. Het gehalte aan kooldioxide in de lucht loopt op bij onvoldoende ventilatie en is een goede indicator of u meer of juist minder moet ventileren. Vooral in de koudere maanden als de woning wordt verwarmd wordt er vaak onvoldoende geventileerd uit angst om teveel warmte te verliezen.
Vanaf 1 procent krijgen mensen hoofdpijn en concentratie problemen.

Wat is CO
CO is een kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-irriterend gas dat normaal gezien vrijkomt bij elke (onvolledige) verbranding van hout, kolen, gas, olie, enz. Dit impliceert dat elk verwarmings- of heetwatertoestel een potentiële CO-bron is.
Het risico op CO-vergiftiging is het grootst bij koud weer wanneer we alle deuren gesloten houden en de kieren afdekken, of wanneer het iets warmer wordt en de verwarmingstoestellen dicht staan waardoor er weinig zuurstoftoevoer is en de verbranding zeer onvolledig gebeurt. Ook bij windstil en stabiel weer wanneer de schoorstenen minder goed trekken, of omgekeerd bij zeer winderig weer waardoor de verbrandingsgassen terug in de afvoer worden geblazen (vooral bij warmwatertoestellen die via een buis rechtstreeks naar buiten worden geleid), verhoogt het risico op CO-vergiftiging.

Koolstof monoxide (CO)
Dit veroorzaakt jaarlijks honderden  ongevallen, waarvan een tiental met dodelijke afloop. In België en Frankrijk is CO de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging.
80% van de gevallen komen voor tussen oktober en april. De meeste ongevallen gebeuren in het weekend. De meeste koolstof monoxide vergiftigingen worden veroorzaakt door verwarmingstoestellen.  Alle leeftijdsgroepen kunnen slachtoffer zijn, maar in 40% van de dodelijke ongevallen gaat het om 65-plussers. Voor deze laatste bevolkingsgroep is de kachel wel vaker de oorzaak.
Gezien de banaliteit van de symptomen worden lichte gevallen van CO-vergiftiging vaak niet als zodanig herkend, waardoor het reële aantal gevallen moeilijk te schatten is.