De straling van de zon kan naast elektriciteit (via zonnepanelen) ook warmte leveren. De warmte wordt uit de omgeving geabsorbeerd door een zogenaamde zonnecollector (een paneel met een buizenstelsel, meestal gevuld met water en glycol).
Als via dit systeem via een warmtewisselaar tapwater in een voorraadboiler wordt verwarmd tot wel 80 á 90 graden, spreken we van een zonneboiler. Dit water wordt gebruikt als tapwater in badkamer en keuken. Omdat de zonneboiler gekoppeld wordt aan de gewone warmwatervoorziening, heeft u ook als er weinig zonlicht is, nog voldoende warm tapwater. Een zonneboiler bespaart ongeveer de helft op het gasverbruik voor warm tapwater.
Zonnecolectoren kunnen naast tapwater ook het water van de centrale verwarming verwarmen. Daarmee profiteer je dubbel van de gratis zonne-energie. Om de cv te verwarmen is dan een min of meer groot buffervat vereist.
Door een zonnepaneel (dat elektriciteit opwekt) te combineren met een zonnecollector (die warmte levert) creëren we een zogenaamd pvt-paneel. Een dergelijk paneel levert dus elektriciteit én warmte. Pvt staat dan ook voor PhotoVoltaïsch Thermisch, wat “elektriciteit en warmte” betekent. Het zijn panelen waarin het water-glycolmengsel verdampt zodat omgevingswarmte uit de buitenlucht wordt opgenomen. Dit systeem werkt zonder ventilator en is dus geruisloos. Boven op de verdampingspanelen zijn zonnepanelen gemonteerd. Je bespaart met pvt-panelen dus op de elektriciteits- én op de gasrekening.
De warmte kan niet alleen worden gebruikt om tapwater en cv-water op te warmen. De warmte kan ook gebruikt worden als bron voor een warmtepomp. Een voordeel van een dergelijk systeem is dat de compressor van de warmtepomp vaak binnen kan blijven in een goede geluidsdichte kast of ruimte, waardoor er buiten geen geluidproducerende ventilator nodig is.
© 2024 Duurzaam Wonen Laarbeek. Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies
Realisatie website | Creatievelink