Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Radiatoren en thermostaat

Stof schroei voorkomen
Neem regelmatig het stof af van de radiatoren met een vochtige doek. Dit voorkomt dat ongezonde stoffen vrijkomen bij verhitting. Als stof op radiatoren heter wordt dan 60 graden, kunnen er stoffen vrijkomen die de luchtwegen irriteren en stank veroorzaken. Vooral astmapatiënten kunnen hier last van hebben. Over het algemeen geven gesloten systemen (cv-ketel of kachel) en warmteverspreiding met wand- en vloerverwarming de minste problemen.

Radiator ontluchten en bijvullen
Als een van de waterradiatoren in huis aan de bovenkant koud aanvoelt, of als je borrelende geluiden hoort, wijst dat erop dat er zich lucht in het circuit bevindt. Ontluchten is in dat geval noodzakelijk, aangezien lucht in de leidingen of radiatoren niet alleen de warmteafgifte verhindert, maar ook inwendige roestvorming veroorzaakt. Draai voor je ontlucht je radiatorkraan dicht.
Laat de lucht en ook wat water ontsnappen uit de ontluchtingskraan. Houd een kommetje onder die kraan om het water op te vangen. Ontluchtingskranen met sleutel worden steeds meer vervangen door die met een wieltje. Door allerlei oorzaken, zoals bijvoorbeeld een lek, kan er in een cv-installatie water verloren gaan. De, te lage, druk die daardoor in je cv-installatie ontstaat, kan geen goede warmtetransport meer garanderen en dat kost je onnodig veel energie. Daarom vul je in dat geval maar beter water bij.

Hoe bijvullen?
Zet eerst je cv-installatie uit. Om bij te vullen bevestig je een aangesloten tuinslang aan de waterinlaat van de installatie. Draai de slang nog niet helemaal op de waterinlaat vast, maar zet eerst de kraan open en laat op die manier alle lucht uit de slang lopen. Zodra er enkel nog water uit het slang  uiteinde aan de waterinlaat spuit, draai je de slang volledig vast en de waterleidingkraan volledig open. De afsluiter kraan bij de waterinlaat draai je nu voorzichtig open tot een druk van 1,8 bar. Zorg ervoor dat de temperatuur van het cv-water tijdens het bijvullen nooit meer dan 35 °C bedraagt.

Hoe kiest u de radiator die u nodig heeft?
Er zijn verschillende soorten radiatoren. Ze hebben één ding gemeen. Ze zijn in staat om de warmte van het cv-water af te geven aan de lucht in de te verwarmen ruimte. Deze warmte afgifte wordt uitgedrukt in een capaciteit in Watt.
Als u de benodigde aantal Watts weet voor de te verwarmen ruimte, kiest u voor een type radiator. Er zijn vele maten en uitvoeringen.Een plaat is een zijde van de radiator waar het water doorheen stroomt. Deze plaat kan aan de binnen- of achterzijde voorzien zijn van convectors. De combinatie van het aantal platen en convectors vbepalen de capaciteit in Watts. Op deze manier wordt, in samenhang met het formaat van de radiator, een keuze mogelijk gemaakt van kleine radiatoren met bijv. 3 platen en convectors of een grote radiator met minder platen en convectors, die dezelfde capaciteit in Watts hebben.


Hoe werkt een thermostatische kraan?
De werking van een thermostatische kraan is eigenlijk vrij eenvoudig. In het thermostaatelement in de kop van deze kraan zit een vloeistof- of wasvulling die uitzet of krimpt onder invloed van de omgevingstemperatuur. Dat krimpen en uitzetten zorgt ervoor dat de kraan zich automatisch opent of sluit, naarmate het respectievelijk te koud of net warm genoeg is in de kamer waar die geïnstalleerd is. Andere thermostatische kranen zijn gevuld met een kleine hoeveelheid vloeistof en voor de rest met damp van die vloeistof. De vloeistof condenseert op de koudste, dus ten opzichte van de warme afsluiter meest geïsoleerde, plaats en dat is de voeler. De dampspanning stijgt en daalt met de temperatuur van de vloeistof.

 
1 Bij dalende ruimtetemperatuur en dampdruk worden de balg en de bedieningsstift door de instelveer verder naar binnen bewogen en wordt de regelklep van de afsluiter tegen de eigen veer in verder gesloten.
2 Bij stijgende temperatuur gebeurt net het omgekeerde. Dankzij de relatief geringe meetenergie reageren elementen met vloeistofdamp
lading snel en nauwkeurig op veranderingen in de ruimtetemperatuur.
De meeste thermostatische kranen kan je op 5 verschillende standen instellen. Stand 1 staat dan bijvoorbeeld voor 12°, stand 5 voor 24°. De regelklep sluit pas wanneer de temperatuur 2° hoger is. Je kunt een thermostatische kraan ook instellen op vorstbeveiliging, meestal aangeduid door een sterretje. De ruimtetemperatuur wordt dan op een veilig vorstvrij niveau gehandhaafd, bijvoorbeeld 7,5°C.


Waarom kiezen voor een thermostatische kraan ?

Met traditionele radiatorkranen kan je enkel de water aan- of afvoer regelen. Je kan er dus niet de temperatuur per radiator mee regelen. Dat kan wel met thermostatische kranen. Ze zorgen ervoor dat de ingestelde temperatuur niet overschreden wordt en houden daarbij rekening met de gratis warmte van de zon of andere elementen zoals kooktoestellen, lichaamswarmte, verlichting, huishoudelijke apparaten en dergelijke. Daardoor krijg je een hoger comfort en bespaar je flink wat op je energierekening.

Besparingen van 5 tot 10% in vergelijking met een handmatige kraan is zeker haalbaar. Sommige netbeheerders geven zelfs een premie van € 5 per stuk als je in een bestaande woning thermostatische kranen plaatst.


Klokthermostaat

Gebruik van een Klokthermostaat voorkomt dat de verwarming onnodig in bedrijf is.

Toepasbaarheid

Een Klokthermostaat is in het algemeen toepasbaar bij apparatuur die niet continu warmte hoeft te leveren. Voorbeelden zijn centrale verwarming, luchtverhitters en boilers.

Voor een centrale verwarming zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen, door middel van een optimaliserende en een weersafhankelijke regeling.

              

               .