Warmtepomp

Warmtepompen

Met een warmtepomp verwarm je jouw huis op een duurzame manier. Je kunt met een warmtepomp helemaal van het aardgas af, maar je kunt een warmtepomp ook combineren met een (bestaande) cv-ketel.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp “maakt” zelf geen warmte. Een warmtepomp "verplaatst" alleen maar warmte van buiten naar binnen. Als het buiten bijvoorbeeld 5° Celsius is, dan kun je die buitenlucht nog verder afkoelen (een vriezer kan dat ook; tot wel -18° Celsius). Je onttrekt zo met een warmtepomp warmte uit de buitenlucht en via het koelmiddel verplaatst de pomp de warmte naar je kamer. Om de koelvloeistof van de buiten- naar de binnen-unit te pompen wordt elektriciteit verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld 500 Watt elektriciteit zijn. Maar de warmte die verplaatst wordt, kan bijvoorbeeld 2000 Watt zijn. De warmtepomp verbruikt dan 500 Watt en geeft 2000 Watt warmte af aan je kamer: een rendement van 400% oftewel een zogenaamde “COP-factor” van 4,0.

Behalve warmtepompen die de warmte uit de lucht halen (lucht/water-warmtepomp), zijn er ook warmtepompen die de warmte uit water halen (bijv. uit PVT-panelen) of uit de bodem.

Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?

Om op een simpele wijze uit te vinden of je huis geschikt is voor een warmtepomp, stel je de cv-watertemperatuur in het najaar en de winter op je verwarmingsketel in op 45 graden Celsius. Als het bij lage buitentemperaturen behaaglijk blijft in huis, kun je de stap naar een all electric warmtepomp maken en dus van het gas af.

Krijg je het nog niet behaaglijk warm, dan kun je door de temperatuur van de cv-ketel hoger te zetten proefondervindelijk bepalen bij welke temperatuur je wél het gewenste comfort bereikt. Is dit bij 45-55 graden dan is een hybride warmtepomp waarschijnlijk een goede oplossing. Hierbij wordt een cv-ketel gecombineerd met een warmtepomp. Een hybride systeem bepaalt op basis van de buitentemperatuur wat de gunstigste vorm van verwarmen is: gas (cv-ketel) of elektra (warmtepomp).

Lukt het niet om bij temperaturen lager dan 55 graden Celsius voldoende comfort te bereiken, dan zul je eerst isolatiemaatregelen in vloer, ramen, muren en/of dak moeten treffen, al dan niet in combinatie met speciale radiatoren/convectoren met een groot verwarmend oppervlak en ingebouwde ventilatoren (zogenaamde "lage-temperatuur- verwarming" of LTV) alvorens je een warmtepomp aanschaft.

Warmtepompen en geluid

Warmtepompen produceren onmiskenbaar geluid. Er gelden echter wettelijke eisen ten aanzien van de hoeveelheid geluid die een buitenunit op de erfgrens mag produceren. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht en 45 dB overdag. Hoeveel geluidsoverlast men ervaart ligt vooral aan de plek van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd. Het geluid van een warmtepomp wordt voornamelijk veroorzaakt door de compressor en de ventilator. Traploze inverterregelingen op de compressor zorgen voor een gemiddeld lager toerental en minder geluidsproductie. Ook de vorm van de ventilatorbladen, de ophanging van de ventilator, de vorm van de ventilatorruimte en geluiddempende omkasting van het buitendeel kunnen de hinder die wordt ondervonden, beperken. Er zijn inmiddels ook systemen verkrijgbaar zonder buitenunit.

Geïnteresseerd of wil je meer weten?

Stel je vraag via het contactformulier. Een website met veel informatie is warmtepompweetjes.nl

© 2024 Duurzaam Wonen Laarbeek. Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

Realisatie website | Creatievelink