Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Under Construction

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp “maakt” zelf geen warmte. Een warmtepomp "verplaatst" alleen maar warmte van buiten naar binnen. Als het buiten bijvoorbeeld 5° Celsius is, dan kun je die buitenlucht nog verder afkoelen (een vriezer kan dat ook; tot wel -18° Celsius). Je onttrekt zo met een warmtepomp warmte uit de buitenlucht en via het koelmiddel verplaatst de pomp de warmte naar je kamer. Om de koelvloeistof van de buiten- naar de binnen-unit te pompen wordt elektriciteit verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld 500 Watt elektriciteit zijn. Maar de warmte die verplaatst wordt kan bijvoorbeeld 2000 Watt zijn. De warmtepomp verbruikt dan 500 Watt en geeft 2000 Watt warmte af aan je kamer: een rendement van 400% oftewel een zogenaamde “COP-factor” van 4,0.


Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?

Om op een simpele wijze uit te vinden of je huis geschikt is voor een warmtepomp, stel je de cv-watertemperatuur in het najaar en de winter in op je verwarmingsketel op 45 graden Celsius. Als het bij lage buitentemperaturen behaaglijk blijft in huis, kun je de stap naar een (all electric) warmtepomp maken.

Krijg je het nog niet behaaglijk warm, dan kun je door de temperatuur van de cv-ketel hoger te zetten proefondervindelijk bepalen bij welke temperatuur je wél het gewenste comfort bereikt. Is dit bij 45- 55 graden dan is een hybride warmtepomp waarschijnlijk een goede oplossing. Hierbij wordt een cv-ketel gecombineerd met een warmtepomp. Een hybride systeem bepaalt op basis van de buitentemperatuur wat de meest gunstigste vorm van verwarmen is: gas (cv-ketel) of elektra (warmtepomp).

Lukt het niet om bij temperaturen lager dan 55 graden Celsius voldoende comfort te bereiken, dan zul je eerst isolatiemaatregelen in vloer, ramen, muren en/of dak moeten treffen, al dan niet in combinatie met speciale radiatoren met een groot verwarmend oppervlak en ingebouwde ventilatoren, alvorens je een warmtepomp aanschaft.


Geïnteresseerd of wil je meer weten?

Stuur een mailtje naar wimhijnen@gmail.com of vul het contactformulier in op de webpagina "contact".