Duurzaam wonen Laarbeek

Geeft laagdrempelig advies over energiegebruik.

Ventilatie / vocht

  

Gezonde leefomgeving.

Ventileren is van groot belang voor een gezonde leefomgeving. Bewoners van vochtige huizen hebben vaker luchtwegklachten, dan bewoners van huizen waar zich geen vochtproblemen voordoen. Die klachten komen waarschijnlijk door zogeheten allergenen, zoals schimmels en mijten, die goed gedijen in vochtige omstandigheden.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen veertig en zestig procent. Het is echt te vochtig in huis als de vochtmeter (hygrometer) meer dan zeventig procent aangeeft.

Voor mensen met gevoelige luchtwegen of luchtwegaandoeningen, is ventileren van extra groot belang. Zo'n drie procent van de bevolking reageert allergisch op schimmels. Overgevoeligheid voor de huisstofmijt bestaat bij tien tot vijftien procent. Allergie is erfelijk, maar ontwikkelt zich pas bij contact met de boosdoeners zoals mijten.

Een tekort aan ventilatie zorgt ook voor meer opeenhoping van schadelijke stoffen. Veel kinderen en volwassenen zijn daar overgevoelig voor. Klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en luchtwegirritaties. Een aantal ongewenste stoffen, bijvoorbeeld formaldehyde uit plaatmaterialen, komt in hogere mate vrij in vochtige omstandigheden.

Wist u dat een mens 15-20 liter CO2 per uur produceert?


Verdere informatie:

(Klik op de betreffende afbeelding voor meer informatie)

Natuurlijke ventilatie

Samenstelling lucht in huis

Luchtkwaliteit

Relatieve vochtigheid

Ioniseren lucht

CO / Co2

Warmte-terugwin unit