Eenvoudige maatregelen om energie te besparen, speciaal voor huurders


□ Krijg met je slimme meter inzicht in je gas- en elektraverbruik per uur met een gratis energiemonitor. Zie bijv.: www.mijnenergieinzicht.nl . Zo kun je huishoudelijke apparaten opsporen die stroom slurpen. Berucht zijn koelkasten en diepvriezers die ouder zijn dan 15 jaar, elektrische vloerverwarming en pompen.

□ Vermoed je een ”stroomslurper” ontdekt te hebben? Dan kun je met een zogenaamde energieverbruiksstekker (verkrijgbaar bij elke bouwmarkt) het stroomverbruik gedurende een bepaalde tijd meten en dit vergelijken met het aangegeven stroomverbruik van een nieuw apparaat.

□ Vervang halogeenlampen direct door ledlampen (deze verbruiken 85% minder stroom).

□ Door radiatorventilatoren onder radiatoren aan te brengen kun je tot 10% op je gasverbruik besparen. Zie bijv. www.speedcomfort.nl of www.climatebooster.nl.

□ Zet de verwarming overdag een graadje lager.

□ Zet de verwarming vóór het slapen gaan 3-4 graden lager. Doe dit niet als u vloerverwarming (als hoofdverwarming) heeft.

□ Verwarm alleen ruimtes waar u op dat moment voor langere tijd in verblijft.

□ Breng infrarood-panelen aan in een badkamer of onder een tafel. Deze geven behaaglijke warmte en besparen energie omdat je ze alleen aanzet als je in de betreffende ruimte verblijft.

 

□ Breng radiatorfolie eenvoudig aan achter radiatoren op koude buitenmuren door middel van magneetjes.

□ Sluit altijd alle tussendeuren en 's avonds de gordijnen.

□ Stel je cv-ketel zuinig af of laat deze tijdens het periodiek onderhoud zuinig afstellen door één of meer van de volgende maatregelen: 1. de temperatuur cv-water verlagen tot maximaal 60 graden 2. het vermogen van ketel verlagen 3. de pompsnelheid verlagen. Dat kan 10% schelen op het gasverbruik.

    □ Zie: Instructiefilmpje cv-ketel afstellen: https://zetmop60.nl/.

□ Indien niet alle radiatoren even warm worden worden, geef dat dan aan bij de verhuurder of de onderhoudsmonteur.

□ Gebruik (wasmachine, e.d. ) of zet apparaten (o.a. cv-ketel, router) op de eco-stand.

□ Douche bewust minder lang (max. 5 minuten) door een zandlopertje in de douche te plakken.

□ Gebruik een waterbesparende douchekraan.

□ Bestrijd tocht door kieren te dichten. Bijvoorbeeld door:

    □ Leidingisolatie □ Tochtstrippen □ Brievenbustochtwering  □ Deurdrangers

N.B. Interessante aanvullende informatie vind je o.a. op de site van Centraal Beheer: https://www.centraalbeheer.nl/artikelen/uw-huurwoning-verduurzamen

 

Ingrijpendere maatregelen in overleg met verhuurder / woningcoöperatie

Meestal kun jij bij de verhuurder een aanvraag doen voor woningverbetering. Bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen of na-isolatie van gevel, vloer of ramen of een nieuwe cv-installatie.

Bij de meeste verhuurders kun je hiervoor een aanvraagformulier invullen op je persoonlijke pagina. Maar voor persoonlijk advies kun je ook gerust contact opnemen met een van de opzichters. De huurverhoging die eraan gekoppeld is, is geringer dan de besparing op energiekosten.

Huurders van woCom kunnen dit aanvragen via de website van woCom. Klik hiervoor op onderstaand logo.