1. Verwarmen woningruimtes
Toestellen
Behalve de bekende cv-ketel, waar hieronder uitgebreid aandacht wordt besteed, zijn er ook andere manieren om uw woning te verwarmen. Denk aan:
- gaskachels,
- stadsverwarming,
- elektrische kachels,
- elektrische infraroodverwarming
- oliekachels,
- warmtepompen,
- een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp
- lokale airconditioning (eventueel in combinatie met een cv-ketel)
- water-zonnepanelen (ook wel PVT-panelen, hybride panelen of thermische zonnepanelen genoemd) in combinatie met een warmtepomp
- lage temperatuur verwarming (LTV) in combinatie met een warmtepomp
- pelletkachel (niet aan te bevelen i.v.m. fijnstof- en CO2-vorming)
Moderne cv-ketels halen de zuurstof die ze nodig hebben voor verbranding rechtstreeks van buiten, zodat de kans op onvolledige verbranding en ophoping van giftige gassen klein is.
Ventileren tegen giftige gassen
Let extra op de ventilatie als u een 'open' ketel of kachel heeft. Bij onvolledige verbranding kan het giftige gas CO (koolmonoxide) vrijkomen.
Voor meer informatie, zie ook: /ventileren-tips/co-co2
Energiebesparende tips (verwarming woningruimte)
- Laat uw goed cv inregelen of stel deze zelf af. Hiermee kunt u wel tot 10% op uw gasrekening per jaar besparen. Variabelen zijn: de temperatuur van de ketel, het vermogen van de ketel en de pompsnelheid. In het algemeen geldt: zet de cv-ketelthermostaat op maximaal 60 graden. Dan levert de HR-ketel pas het hoge rendement dat zijn naam suggereert.
- Zet de thermostaat overdag één graadje lager. Dan bespaart u tot 7% op het gasgebruik. Zet de thermostaat 's avonds 5 graden lager. Liefst een uur voordat u gaat slapen.
- Maak gebruik van de mogelijkheden van een klokthermostaat of slimme thermostaat.
- Sluit de gordijnen, rolluiken of jaloezieën zodra het donker is. Dat houdt de warmte binnen.
- Sluit consequent alle tussendeuren in huis.
- Zet de thermostaat terug tot de vorstvrij-stand als u met vakantie gaat.
- Zet de verwarming ook lager als u voor langere tijd de kamer verlaat.
2. Warm tapwater (uit de kraan)
Toestellen
Warm tapwater kan op verschillende manieren geproduceerd worden. In combinatie met een toestel voor ruimteverwarming (o.a. cv-ketel, warmtepomp, pvt-panelen óf als aparte voorziening (o.a. elektrisch doorstroomapparaat, gasgeiser, gas-, elektra- of warmtepompboiler).
Energiebesparende tips (tapwater)
- De temperatuur van het tapwater is vaak te hoog afgesteld. Bespaar energie door de temperatuur lager te zetten, maar nooit lager dan 60 graden Celsius. Zo voorkomt u dat de Legionellabacterie kans krijgt zich te vermenigvuldigen.
- Zet de ketel op de eco-stand.